Poprzednia

ⓘ Jefferson Airplane – amerykańska grupa rockowa powstała w 1965 i rozwiązana w 1973. Zespół był jedną z grup grających amerykańskiego psychodelicznego rocka, aci ..



Jefferson Airplane
                                     

ⓘ Jefferson Airplane

Jefferson Airplane – amerykańska grupa rockowa powstała w 1965 i rozwiązana w 1973. Zespół był jedną z grup grających amerykańskiego psychodelicznego rocka, acid rocka i hipisowskiego folk rocka. Zespół ten powiązany był z amerykańskim ruchem hippisowskim.

                                     

1. Muzyka i teksty

Muzyka grupy charakteryzowała się długimi gitarowymi riffami oraz czystymi wokalami, z których na czoło wysuwał się egzaltowany śpiew wokalistki.

Teksty grupy obracały się wokół anarcho-lewicowych i antywojennych ideologii popularnych pośród młodzieży amerykańskiej przełomu lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych. W swych tekstach zespół często nawiązywał także do przeżyć związanych z zażywaniem narkotyków i środków psychotropowych. Jeden z największych przebojów grupy White Rabbit, oparty na motywach opowieści Alicja w Krainie Czarów, w istocie dotyczył narkotycznego transu. Podobnym utworem jest jawny hymn na cześć marihuany Mexico, który został ocenzurowany i mimo wysokiej sprzedaży nie pokazywany był w oficjalnych rankingach popularności.

                                     

2. Historia

Uważa się, że grupa powstała z inicjatywy Martyego Balina.

Na pierwszej płycie – Takes off obecny jest klasyczny skład: gitarzyści Paul Kantner i Jorma Kaukonen, basista Jack Casady, perkusista Skip Spence i Balin na wokalu. W dwóch utworach pojawia się głos amerykańskiej wokalistki Signe Toly Anderson.

W roku 1967 nagrano następną płytę Surrealistic Pillow uznawaną za jeden z najważniejszych albumów lat 60., do zespołu przyjęta została Grace Slick, która w szybkim czasie zdobyła olbrzymi rozgłos po części również dzięki brawurowym występom na Woodstocku 69 i stała się wizytówką grupy.

Na początku lat 70. czołowi artyści tworzący grupę rozpoczęli swe kariery solowe, z czasem tracąc zainteresowanie wspólnym muzykowaniem. Doprowadziło to do rozpadu grupy. Na jej bazie powstały jednak dwie inne formacje – Hot Tuna i Jefferson Starship, który w późniejszych latach przeistoczył się w Starship. Grupa wystąpiła na obu słynnych festiwalach w Woodstock i Monterey.

W 1996 grupa została wprowadzona do Rock and Roll Hall of Fame.

                                     

3. Członkowie

  • David Freiberg – gitara, śpiew
  • Marty Balin – gitara, śpiew
  • Paul Kantner – gitara, śpiew
  • Signe Anderson – śpiew
  • Grace Slick – śpiew, instrumenty klawiszowe, flet prosty
  • Jack Casady – gitara basowa
  • Spencer Dryden – perkusja
  • Jorma Kaukonen – gitara, śpiew
  • Joey Covington – perkusja
  • John Barbata – perkusja
  • Skip Spence – perkusja, gitara
  • Papa John Creach – skrzypce, śpiew
                                     

4. Dyskografia

  • Live in Monterey 2001
  • Bark 1971
  • Jefferson Airplane Takes Off 1966
  • Surrealistic Pillow 1967
  • After Bathing at Baxters 1967
  • Thirty Seconds Over Winterland 1973
  • Bless Its Pointed Little Head 1969
  • Live at the Fillmore East 1998
  • Jefferson Airplane 1989
  • Crown of Creation 1968
  • Volunteers 1969
  • Long John Silver 1972

Użytkownicy również szukali:

Airplane, Jefferson, Jefferson Airplane, jefferson airplane, członkowie młodzieży bnf. jefferson airplane,

...

Wielojęzycznym słowniku

Tłumaczenie
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →