Poprzednia

ⓘ Asian Dub Foundation – brytyjski zespół muzyczny. Jego twórczość charakteryzuje kombinacja rytmów ragga-jungle, dubu, bhangry, a nawet muzyki rockowej oraz niez ..



Asian Dub Foundation
                                     

ⓘ Asian Dub Foundation

Asian Dub Foundation – brytyjski zespół muzyczny. Jego twórczość charakteryzuje kombinacja rytmów ragga-jungle, dubu, bhangry, a nawet muzyki rockowej oraz niezwykle szybkiej partii wokalnej, zarówno śpiewanej jak i rapowanej. W swoich tekstach zespół podejmuje przede wszystkim tematy społeczno-polityczne, związane z rasizmem i emigracją.

Wydany w 1998 album Rafi`s Revenge spotkał się z pozytywną oceną krytyków muzycznych, o czym świadczy m.in. przyznana w 1998 nominacja do Marcury Music Prize.

                                     

1. Historia zespołu

Zespół powstał w 1993 roku w Londynie po tym, jak na letnich warsztatach dla hinduskiej młodzieży spotkali się Aniruddha Das Dr Das, John Pandit G oraz Deeder Zaman Master D. Basista Das i Pandit jako DJ prowadzili na warsztatach zajęcia muzyczne, natomiast czternastoletni Zaman był ich słuchaczem. Wspólnie postanowili stworzyć sound system o nazwie Asian Dub Foundation.

W ciągu kolejnych miesięcy do grupy dołączyli gitarzysta Steve Chandra Savale Chandrasonic oraz kolejny DJ, Sun-J. Ponadto przez lata istnienia zespół współpracował z wieloma muzykami, wokalistami i tancerzami. W 2000 roku z zespołu odszedł Master D.

                                     

2. Dyskografia

  • Timefreeze 1995/2007 Best of 2007
  • Asian Dub Foundation live: Keep Bangin on the Walls 2003
  • Frontline 1993-1997: Rareties and Remixes 2001
  • Conscious Party live, 1998
  • A History Of Now 2011
  • Rafi’s Revenge 1998
  • Tank 2005
  • R.A.F.I. 1997
  • The Signal And The Noise 2013
  • Facts and Fictions 1995
  • Punkara 2008
  • Enemy of the Enemy 2003
  • Community Music 2000

Użytkownicy również szukali:

Foundation, Asian, Asian Dub Foundation, asian dub foundation, członkowie młodzieży bnf. asian dub foundation,

...

Wielojęzycznym słowniku

Tłumaczenie
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →