Poprzednia

ⓘ Hrdinové nové fronty – czeski zespół punkrockowy powstały w roku 1985 w Igławie. Nazwa zespołu często skracana jest do postaci HNF. Pod koniec roku 1988 na fali ..



                                     

ⓘ Hrdinové nové fronty

Hrdinové nové fronty – czeski zespół punkrockowy powstały w roku 1985 w Igławie. Nazwa zespołu często skracana jest do postaci HNF. Pod koniec roku 1988 na fali przemian ustrojowych w ówczesnej Czechosłowacji, członkowie rozwiązali zespół uznawszy, że wyczerpał swoją formułę. Na jego gruzach dotychczasowi liderzy założyli nową, legendarną grupę XIII. století.

                                     

1. Historia

Powstanie zespołu jest związane z sytuacją społeczną Czechosłowacji w połowie lat osiemdziesiątych dwudziestego wieku. W skład grupy weszło trzech młodych muzyków Petr Štěpán Biafra, Leoš Kostelecký Kosťa oraz Pavel Štěpán Naci. Początkowo zespół przyjął nazwę Vylízaný Palice 21 i pod taką nazwą wystąpił we wrześniu 1985 roku.

2 listopada 1985 roku już pod swoją docelową nazwą zespół wystąpił w miejscowości Zborná z premierą utworów, zawartych później na płycie Na Barikádách z Popelnic. W kwietniu 1986 roku HNF nagrał swoje demo Válka zawierające m.in. bardzo dobrze przyjęty z apelem Do boje!, a przede wszystkim największy hit w całej twórczości zespołu – utwór Svět se posral.

W roku 1987 zespół wystąpił na Rockfest w Pradze, prezentując materiał ze swojego nowego dema Obyčejní hrdinové. Zespół intensywnie koncertował występując nawet na przełomie 1987/88 w Dniepropetrowsku, w ówczesnym ZSRR. Z początkiem roku 1988 powstało kolejne demo Dum na demolici prezentowane na koncertach w Czechosłowacji.

W sierpniu 1988 zespół nagrywał nowe demo Nová drákulománia. Płyta, która doczekała się jako pierwsza profesjonalnej reedycji, była zasadniczym odejściem od dotychczasowej linii muzycznej zespołu. Styl zawartych utworów zmierzał wyraźnie w kierunku rocka gotyckiego, stanowiło to w pewnym sensie prequel twórczości XIII. století.

Pod koniec roku 1998 członkowie zespołu podjęli decyzję o zakończeniu działalności. Po pożegnalnym koncercie, który odbył się 11 grudnia 1988 w klubie Ostrava w Ostrawie Petr Štěpán oraz Pavel Štěpán założyli nowy zespół XIII. století.

                                     

2. Styl muzyczny

Wczesna muzyka zespołu to typowy brudny punk rock. Pod koniec działalności zespół trochę złagodził oblicze, w jego muzyce zaczęły pobrzmiewać akcenty z przyszłych dokonań już jako XIII Stoleti. Teksty Petra Štěpána są wyraźnie antymilitarystyczne, mówiące o problemach społecznych, w niektórych utworach są też wyraźne odniesienia do filozofii skinheadów. co zespołowi nie przysparzało nigdy życzliwości ówczesnych władz. Grupa tworzyła też pompatyczne pieśni sławiące swój własny ruch punk, te jednak należą do najsłabszych kompozycji zespołu.

Mimo krótkiego istnienia zespołu w dość odległym czasie twórczość nie straciła całkiem na aktualności, co widać po sukcesywnych wznowieniach płyt. Szczególnie bogate w reedycje były lata 2008 oraz 2015, reedycja dema Válečný území ukazała się nawet na płycie winylowej.

W roku 2015 Petr Štěpán wydał książkę biograficzną, opowiadającą o historii zespołu.

                                     

3. Dyskografia

  • 1988 - Dum na demolici demo, 13 utworów
  • 2008 - Nová Drákulomania & Hororový Věk
  • 2015 - To svět se posral!
  • 2015 - Válečný území winyl, PHR Records
  • 1987 - Hororový věk demo, 4 utwory
  • 2008 - Na Barikádách Z Popelnic 1985-1988
  • 1986 - Válka demo, 19 utworów
  • 1991 - Válečný území
  • 1987 - Obyčejní hrdinové demo, 17 utworów
  • 1988 - Nová drákulománia demo, 10 utworów
  • 1995 - Nová drákulománia

Użytkownicy również szukali:

nov, fronty, Hrdinov, Hrdinov nov fronty, hrdinové nové fronty, członkowie młodego frontu. hrdinové nové fronty,

...

Wielojęzycznym słowniku

Tłumaczenie
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →