Poprzednia

ⓘ Simon & Garfunkel – amerykański duet rockowy powstały w 1957, najczęściej kojarzony z gatunkami folk rock i soft rock. ..



Simon & Garfunkel
                                     

ⓘ Simon & Garfunkel

Simon & Garfunkel – amerykański duet rockowy powstały w 1957, najczęściej kojarzony z gatunkami folk rock i soft rock.

                                     

1. Charakterystyka

Grupa była nie tylko najpopularniejszym duetem wokalnym lat 60, lecz także należała do najbardziej znanych grup rockowych obok The Beatles, The Beach Boys czy The Rolling Stones. W jej skład wchodzili szkolni koledzy Paul Simon ur. 13 października 1941 – grający na gitarze i śpiewający oraz komponujący piosenki i piszący do nich teksty, oraz obdarzony bardzo czystym głosem, wysokim tenorem, Art Garfunkel ur. 5 listopada 1941. Muzyka grupy, wykonywana zwykle przy akompaniamencie gitary akustycznej i delikatnie grającego zespołu rockowego, charakteryzowała się wpadającymi w ucho melodiami i trafiającymi do młodzieży tekstami. W 2003 album Bridge Over Troubled Water został sklasyfikowany na 51. miejscu listy 500 albumów wszech czasów magazynu Rolling Stone. Utwór tytułowy został umieszczony na 48. miejscu listy 500 utworów wszech czasów tego samego magazynu. Inny utwór ze wspomnianego albumu, The Boxer został umieszczony na 105. pozycji, z kolei The Sound of Silence pochodzący z ich debiutanckiego albumu zajął 157. miejsce.

Duet rozwiązał się w 1970, tuż po wydaniu Bridge Over Troubled Water, swojego największego sukcesu komercyjnego. Powodem rozstania były różnice artystyczne, mimo to obaj muzycy spotykali się potem okazjonalnie, by dawać koncerty. Do największych przedsięwzięć tego typu należał darmowy koncert w nowojorskim Central Parku w roku 1981, który zgromadził pół miliona widzów, co uczyniło występ siódmym największym w historii koncertem muzycznym.

W 1990 roku duet został wprowadzony do Rock and Roll Hall of Fame.

                                     

2. Dyskografia

  • 1993: Early Simon & Garfunkel
  • 1972: Greatest Hits
  • 1970: Bridge Over Troubled Water
  • 1968: Bookends
  • 1981: Concert in Central Park
  • 1997: Old Friends
  • 2003: The Essential Simon & Garfunkel
  • 1966: Parsley, Sage, Rosemary & Thyme
  • 2001: The Columbia Studio Recordings 1964-1970
  • 2002: Live From New York City, 1967
  • 1966: Sounds of Silence
  • 1999: The best of Simon & Garfunkel
  • 2004: Old Friends: Live on Stage
  • 1968: The Graduate
  • 1964: Wednesday Morning, 3 A.M.

Użytkownicy również szukali:

bilety simon garfunkel, koncert simon & garfunkel zabrze, kupbilecik opinie, simon and garfunkel koncert w polsce, simon garfunkel koncert 2020, simon & garfunkel story, simon & garfunkel wrocław, Garfunkel, simon, garfunkel, Simon, Simon Garfunkel, koncert, bilety simon garfunkel, simon garfunkel koncert, ebilet, kupbilecik opinie, kupbilecik, simon garfunkel story, wrocaw, story, bilety, polsce, zabrze, opinie, simon garfunkel wrocaw, simon and garfunkel koncert w polsce, koncert simon garfunkel zabrze, simon garfunkel koncert 2020, simon & garfunkel, członkowie młodzieży bnf. simon & garfunkel,

...

Wielojęzycznym słowniku

Tłumaczenie
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →