ⓘ Wolnej encyklopedii. Czy wiesz? strona 294



                                               

Grzyby marynowane

Grzyby marynowane – potrawa z grzybów ugotowanych i następnie zamarynowanych w zalewie octowej z przyprawami, charakterystyczna dla kuchni polskiej. Podaje się je jako przystawkę, są także składnikiem sosu tatarskiego.

                                               

Grzyby suszone

Grzyby suszone – produkt spożywczy z suszonych grzybów leśnych lub uprawianych dopuszczonych do spożycia, przy czym nie wszystkie grzyby jadalne nadają się do suszenia. Są składnikiem wielu potraw w kuchni polskiej i innych kuchniach świata. Prze ...

                                               

Inka (napój)

Inka – polska kawa zbożowa produkowana od 1971 roku w Skawinie. Technologia produkcji została opracowana przez polskich naukowców. Producentem kawy Inka jest Grana. Skład produktu: jęczmień, żyto, cykoria – prażone zboża – 78%. Inka nie zawiera k ...

                                               

Jajka po wiedeńsku

Jajka po wiedeńsku – jeden ze sposobów podania jajek na miękko. Według polskich podręczników do gastronomii, gorące, ugotowane na miękko jajka wybiera się ze skorupek do ocieplonych szklanek w taki sposób, aby nie uszkodzić przy tym żółtek. Na wi ...

                                               

Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa

Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa – książka kucharska autorstwa Marii Disslowej, wydana w 1931 roku przez Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu. Drugie wydanie ukazało się w 1938 roku. Po wojnie ukazały się wznowienia w Paryżu, No ...

                                               

Jeżynówka

Jeżynówka - nalewka z owoców jeżyny o bordowym kolorze. Istnieje wiele receptur, najprostszym sposobem wykonania jest zalanie owoców spirytusem tak, aby je dokładniej przykrywał na 3-4 tygodnie. Po tym czasie zlewa się nalew, a owoce zasypuje cuk ...

                                               

Kajmak

Kajmak – w kuchni polskiej, bardzo słodka, gęsta, ciągliwa, twardniejąca z czasem masa powstała podczas gotowania mleka lub śmietanki z cukrem. Innym sposobem wytworzenia kajmaku jest gotowanie przez 3-4 godziny puszki ze słodzonym mlekiem skonde ...

                                               

Kapusta z grochem

Kapusta z grochem – tradycyjna polska potrawa podawana często podczas wieczerzy wigilijnej. Podstawowymi składnikami dania są: łuskany groch, kiszona kapusta i przyprawy. W Wielkopolsce nazywana ciupką z grochem.

                                               

Kapuśniak

Kapuśniak – zupa z poszatkowanej kapusty głowiastej i warzyw, często na wywarze z wędzonego boczku lub z żeberek. Znana w kuchni polskiej, góralskiej – kwaśnica, słowackiej – kapustnica, ukraińskiej – капусняк. Na Pomorzu wyróżnia się kapuśniak z ...

                                               

Karp po żydowsku

Karp po żydowsku – karp na słodko, tradycyjna postna potrawa polskich Żydów, która stała się jednym z polskich kanonicznych dań wigilijnych.

                                               

Karpatka

Karpatka – wyrób cukierniczy w postaci dwóch blatów ciasta przełożonych kremem russel, kremem półtłustym śmietankowym lub zwykłym budyniowym. Według podręczników do gastronomii dolny blat przyrządza się z ciasta kruchego a górny z ciasta parzoneg ...

                                               

Kaszanka

Kaszanka – wyrób wędliniarski z kaszy i krwi oraz podrobów: wątroby, płuc, ozorów, skórek wieprzowych, tłuszczu, popularny także w kuchni słowackiej, węgierskiej i niemieckiej. W Polsce krupnioki śląskie uzyskały w czerwcu 2016 europejski certyfi ...

                                               

Kiszka szwedzka

Kiszka szwedzka – kiełbasa ziemniaczana, tradycyjne danie charakterystyczne dla okolic Wałcza. Kiszka szwedzka wpisana została na Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi 6 marca 2012. Wolno ją wytwarzać wyłącznie na tere ...

                                               

Klaret

Klaret – słodki napój znany w średniowiecznej Europie i kuchni staropolskiej. Przygotowywany był z młodego lub skwaśniałego wina, do którego dodawano różnorodne przyprawy korzenne, imbir, gałkę muszkatałową, goździki oraz miód. Od XVI wieku produ ...

                                               

Klops

Klops – wyrób garmażeryjny; pieczeń z masy mięsa mielonego, która w zależności od techniki wykonania dzieli się w kuchni polskiej na klopsy pieczone lub nadziewane.

                                               

Kluski (potrawa)

Kluski – zbiorcze określenie grupy potraw mącznych, często z dodatkiem ziemniaków i jajek. Często występują w kuchni polskiej, a także w kuchniach innych krajów, zazwyczaj jako dodatek do dań mięsnych i zup.

                                               

Knedle

Knedle - potrawa mączna wywodząca się z niemieckiego obszaru językowego, popularna także w Polsce. Ma postać kulek z ciasta nadziewanych mięsem lub innymi składnikami, w Polsce najczęściej śliwkami. W Niemczech stosuje się nadzienie mięsne, ze sz ...

                                               

Knedle tyrolskie

Knedle tyrolskie oryg. nazwa Tiroler Knödel, również bułczane knedle – wspólny przysmak dla kuchni austriacko-bawarskiej i frankońskiej. Podstawowymi składnikami do przygotowania knedli tyrolskich są czerstwe bułeczki kajzerki, tłuszcz, mleko, ja ...

                                               

Knysza

Knysza – rodzaj fast foodu; obficie wypełnione różnymi składnikami pieczywo. Jest to połówka lekko wydrążonej w środku bułki drożdżowej, ewentualnie uprzednio podgrillowanej, bogato wypełniona różnorodnym nadzieniem, na przykład surowymi warzywam ...

                                               

Kompot z suszu

Kompot z suszu – tradycyjny polski napój bezalkoholowy, przyrządzany z gotowanych suszonych owoców. Początkowo podawany zimą do obiadu, obecnie serwowany jest do wieczerzy wigilijnej. Najczęściej do jego przygotowania wykorzystuje się suszone śli ...

                                               

Kopytka

Kopytka – należą do grupy potraw mącznych. Wyrabiane są z następujących składników: jaj, przypraw. mąki ziemniaczanej lub pszennej, ugotowanych ziemniaków, soli, Ugotowane, po czym zmielone ziemniaki należy wymieszać z pozostałymi składnikami i s ...

                                               

Kotlet

Kotlet – potrawa, najczęściej mięsna, smażona zazwyczaj na patelni przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu. Kotlety przygotowuje się z mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego i drobiowego, rzadziej z innych rodzajów mięsa lub ryb, a także z ziemni ...

                                               

Kotlet de volaille

Kotlet de volaille – kotlet panierowany w jajku i bułce tartej, smażony na głębokim oleju, sporządzony z roztłuczonej piersi kurczaka nadziewanej masłem i przyprawami. Oryginalny de volaille powinien mieć w środku tylko koperek i masło, lub masło ...

                                               

Kotlet mielony

Kotlet mielony, w południowej Małopolsce zwany sznyclem – potrawa wykonana najczęściej ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem surowego jajka i tartej bułki. Masę mięsną doprawia się do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie dodatkie ...

                                               

Kotlet rzymski

Kotlet rzymski – panierowany i usmażony kawałek sera żółtego. Potrawa smażona zazwyczaj na patelni przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu, np. oleju jadalnego. Najczęściej kotlety rzymskie przygotowuje się z panierowanego sera Gouda lub podobneg ...

                                               

Kotlet schabowy

Kotlet schabowy – kotlet panierowany ze schabu przypominający sznycel wiedeński. Jest to jedna z tradycyjnych i najbardziej popularnych potraw w kuchni polskiej. Historia polskich kotletów schabowych sięga XIX wieku. Przepis na schabowy występuje ...

                                               

Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane – kotlety sporządzane z ciasta, którego głównym składnikiem są ziemniaki. Mogą zawierać różne dodatki. Są potrawą charakterystyczną dla kuchni polskiej, np. w wersji z serem twarogowym i majerankiem są popularne na Podkarpaciu.

                                               

Krokiet (potrawa)

Krokiet – zapiekany naleśnik z farszem. Do sporządzenia krokietów konieczne jest wykonanie farszu. Najprostszy farsz wykonać można z drobno posiekanej kiszonej kapusty z dodatkiem zasmażonej na brązowo na maśle posiekanej cebuli, przyprawionej pi ...

                                               

Krówki

Krówki – rodzaj polskich słodyczy, cukierki mleczne z miękkim, ciągliwym nadzieniem. Konsystencja krówek wynika z czasu przechowywania po wyprodukowaniu. Krówka świeża jest ciągnąca w całej objętości, natomiast z upływem czasu w wyniku krystaliza ...

                                               

Krupnik (napój alkoholowy)

Krupnik – słodka nalewka o miodowo-korzennym smaku, sporządzany na bazie białoruskiej receptury z XVII wieku. Tradycyjny krupnik powstaje z miodu pszczelego, przypraw korzennych oraz naturalnych aromatycznych składników ziołowych. W Polsce powoje ...

                                               

Kulebiak

Kulebiak – potrawa kuchni rosyjskiej; duży, pieczony pieróg w kształcie szerokiego, spłaszczonego walca, wykonany z ciasta drożdżowego lub półkruchego, nadzianego farszem mięsnym lub warzywnym. Pomimo słowiańskiego pochodzenia tego specjału, przy ...

                                               

Kutia

Kutia – tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej i dawniej polskiej kuchni kresowej. Obecnie jest przyrządzana na Białostocczyźnie, Lubelszczyźnie, przygranicznych powiatach województwa podkarpackiego, a także p ...

                                               

Lane ciasto

Lane ciasto – dodatek do zupy mlecznej, pomidorowej lub rosołu zamiast makaronu lub ryżu. Składniki wchodzące w jego skład to: jajko, mąka, woda lub mleko, troszeczkę soli. Całość należy wymieszać. Konsystencja powinna być gęsta lecz równocześnie ...

                                               

Legumina

Legumina – nazwa popularnych deserów. Zaliczają się do nich słodkie potrawy, zazwyczaj mączne lub jajeczne, podawane po zasadniczym posiłku. Jeszcze przed II wojną światową leguminy podawano w Polsce faktycznie wyłącznie na deser, jednak w trudny ...

                                               

Łuplanyki

Łuplanyki - dawniej popularna, wschodnia potrawa ziemniaczana. Charakteryzuje ją dwustopniowy proces przygotowywania. Najpierw ziemniaki gotowane są w tzw. "mundurkach", po ugotowaniu obierane i cięte w plasterki, zalewane słoniną i w takiej pole ...

                                               

Makowiec (ciasto)

Makowiec – ciasto przekładane masą ze zmielonego maku, cukru i bakalii. Wypiek taki najczęściej przybiera formę: strudla – z ciasta strudlowego, kruchego lub półkruchego podłużnego, zwijanego spiralnie ciasta w kształcie wałka tzw. strucla z maki ...

                                               

Mazurek (ciasto)

Mazurek – tradycyjne, niskie, słodkie, ciasto kuchni polskiej. Mazurki piecze się w okresie Wielkanocy. Sporządza się je z każdego rodzaju ciast. Często składane są z dwóch warstw ciast różnego rodzaju. Najbardziej typowe mazurki powstają z płató ...

                                               

Mąka gryczana

Posiada ciemną, brązową barwę dzięki czemu nadaje wypiekom ciemniejszy kolor. Mąka gryczana zawiera witaminy z grupy B i przeciwutleniacze. Nie zawiera glutenu. W potrawach pozostawia posmak charakterystyczny dla kaszy gryczanej.

                                               

Michałki (cukierki)

Michałki – czekoladowe cukierki produkowane przez różne zakłady cukiernicze w Polsce. Cukierki mają prostopadłościenny kształt, wypełnione są orzechowo-kakaowym nadzieniem z niewielkimi, chrupiącymi fragmentami orzeszków ziemnych; po wierzchu obl ...

                                               

Miód pitny

Miód pitny – tradycyjny napój alkoholowy powstały w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego, najczęściej lipowego. Wyrabiany i spożywany od średniowiecza m.in. w Polsce i na Litwie. Od 2008 r. polskie miody pitne są zarejestrowane przez Komi ...

                                               

Mizeria

Mizeria – sałatka z zielonych ogórków. Najczęściej występuje z dodatkiem cebuli i śmietany, kefiru, jogurtu lub zsiadłego mleka, choć bywają także wersje z olejem i pieprzem lub z sokiem z cytryny i cukrem. Do mizerii bywają także dodawane: pomid ...

                                               

Napoleonka

Napoleonka – w Polsce, ciastko złożone z dwóch płatów ciasta francuskiego, przełożone bitą śmietaną, kremem śmietankowym, budyniowym lub bezowym, zazwyczaj posypane cukrem pudrem. Bywa również przybierane kremem lub pokrywane warstwą lukru.

                                               

Obermus

Obermus – słodki staropolski deser przygotowywany na bazie przetartych migdałów z dodatkiem wina i cynamonu. Całość wypiekana jest w małych foremkach. Potrawa wspomniana po raz pierwszy w Compendium Ferculorum. Podstawowe składniki: migdały, cuki ...

                                               

Orzechówka (napój alkoholowy)

Orzechówka - nalewka na niedojrzałych owocach orzecha włoskiego, używana w medycynie ludowej do celów leczniczych. Podobnie jak inne nalewki owocowe, powinna być przygotowywana latem, gdy niedojrzałe orzechy włoskie są jeszcze dość miękkie i możn ...

                                               

Pampuchy

Pampuchy, kluski parowe, parzaki, parowańce, parowce, buchty) – w kuchni polskiej, rodzaj pączków z drożdżowego ciasta gotowanych na parze. Ugotowana kluska ma kształt kulisty, płaski od spodu, a konsystencję sprężystą, pulchną i miękką. Bułki na ...

                                               

Pascha (potrawa)

Pascha – tradycyjna potrawa wielkanocna pochodzenia północno-rosyjskiego, przygotowywana z twarogu lub z mleka, śmietany, masła, zwykle z dodatkiem żółtek, cukru, wanilii i innych składników, również bakalii. Zwykle bardzo słodka, podawana zazwyc ...

                                               

Pasztecik szczeciński

Pasztecik szczeciński – rodzaj smażonego ciasta drożdżowego nadziewanego mieszankami mięsnymi bądź jarskimi, danie typowe dla Szczecina. Nadzienie składa się najczęściej z wieprzowiny połączonej z wołowiną, kapusty z grzybami bądź sera i pieczare ...

                                               

Pazibroda

Pazibroda lub parzybroda – regionalna wiejska potrawa polska charakterystyczna dla Kielecczyzny, powiatu skarżyskiego i terenów wokół Radomia. Przygotowywana jest z utłuczonych gotowanych ziemniaków zmieszanych z ugotowaną kapustą kiszoną, omaszc ...

                                               

Pączek

Pączek – w kuchni polskiej, wyrób cukierniczy w postaci ciasta drożdżowego uformowanego na kształt lekko spłaszczonej, mieszczącej się w dłoni kuli i usmażonego na głębokim tłuszczu na kolor ciemno-złoty lub upieczonego w wysokiej temperaturze na ...

                                               

Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki − prosta potrawa ziemniaczana, popularna w całej Europie Środkowej. Przygotowywana jest poprzez ugotowanie i upieczenie mączystych ziemniaków. Potrawa spisana została w najstarszej polskiej książce kucharskiej – Compendium ferc ...

Wielojęzycznym słowniku

Tłumaczenie
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →